2

юни

ribbon

Изскочиха снимки от “Зона 51”

Всичко, свързано с базата в Невада, е секретно

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Списание National Geographic публикува снимки от свръхсекретната „Зона 51″, която е прославена в американския фолклор и филмите като военен полигон за изпитание на извънземни технологии. Загадъчната област на дъното на пресъхнало солено езеро в южната част на Невада, на 90 км от Лас Вегас.

„Зона 51″ е една от най-строго секретените обекти в САЩ и официално просто не съществува. На снимките се вижда титановия самолет-разузнавач A-12, разработван в зоната. За първи път пред широката публика се показват и снимки от неговата катастрофа. Едва през 2007 година ЦРУ разсекрети хиляди документи от програмата Oxcart – за изпитания на самолети и полети на скоростния самолет-разузнавач А-12, които са се провеждали през 1960-а година. „Зона51″ стана за американците своеобразен символ на „правителствен заговор”, насочен към това, да бъде скрита от обществеността информацията за съществуването на извънземни и използването на техните технологии за военни цели.

Печатът „секретно” над всичко, свързано с това място бе поставен от Бил Клинтън през 1995 година. Строгата секретност стана в отговор на исковете на семействата на петима пострадали работници от зоната, единият от тях е починал. Вдовицата му и пострадалите семейства са поискали информация за екологичната дейност в този район, която би могла да навреди на здравето на работниците.

Те били подложени на неустановени „вредни токсични материали”, по време на пребиваването си в базата Грум Лейк. И досега няма никакви подробности за този инцидент, американските президенти удължават срока на секретност за всичко, ставащо в „Зона51″, а полети над зоната продължава да са забранени.


Подобни публикации