29

юни

ribbon

Забрана руснаци да ходят в Турция, Египет и Тайланд иска Жириновски

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Председателят на Либерално-демократическата партия в Русия Владимир Жириновски предложи да бъде издадена забрана на руските туристи да посещават Турция, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Повод за предложението на Жириновски е случаят с отравяне с фалшив алкохол в егейския курорт Бодрум, при който двайсетина руски екскурзоводи се отровиха с некачествен алкохол по време на яхттур в Турция на 27 май, като четирима от тях по-късно починаха.

“Само миналата година 78 руски туристи загинаха в катастрофи или се удавиха в Турция. Тази година броят е същият. А отгоре на всичко и се отровиха! Турците стават все по-безочливи”, заяви Жириновски, който предложи проектозакон за забрана на посещенията на руски туристи в няколко държави, включително Турция.

Според Жириновски ако проектът бъде приет, Турция веднага “ще се осъзнае” и ще вземе необходимите мерки. “Да спрем да ходим там и веднага ще направят всичко. Печелят по три милиарда долара на година от нас”, добави той.

Освен в Турция Жириновски препоръча забрана за почивките на руските туристи и в Египет, Тайланд, Виетнам и Доминиканската република.

Близките на руските туристи, починали заради отравяне с алкохол в Турция, се готвят да внесат иск за компенсации за нанесени морални щети срещу собственика на яхтата и туристическата компания.

Руските туристи са съставлявали втората най-голяма група чуждестранни туристи в Турция в периода януари-май след германските, показват данни на министерството на културата и туризма, цитирани от “Тудейс заман”. Ð’ този период Германия е изпратила в Турция 1.39 милиона туристи, а Русия – 876 хиляди. На трето и четвърто място се нареждат посетителите от Великобритания (340 хиляди) и България (153 хиляди). За този период общият брой на туристите в Турция се е увеличил с 15 процента спрямо същите месеци на миналата година.


Подобни публикации