5

май

ribbon

ЕС готви намордник за Интернет

Функционери обмисляли “виртуална шенгенска граница”

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Еврочиновници планират създаването на мощна система за филтриране на нелегалното и забраненото съдържание, която да го държи извън киберпространството на ЕС, съобщи kaldata.com. За правозащитниците това е цензура от китайски тип.

През февруари тази година се е провела тайна среща на Работната група за защита на законността към ЕС, по време на която е било обсъждано създаване на „виртуална шенгенска граница”, като от интернет доставчиците да се изисква блокиране на незаконно или забранено съдържание от външни региони.

Защитниците на гражданските права в Европейския съюз сравняват тази мярка с интернет цензурата в Китай. Според Джо МакНамий  от Европейската група за дигитални права EDRi, подобна мярка се прилага само в недемократични държави, а освен това липсва анализ на възможните ползи и вреди от блокирането на определени външни сайтове.

Според експерти подобен план изисква огромни ресурси, каквито отнема интернет филтрирането в Китай, което също така и е изграждано в продължение на години. Експертите добавят, че обикновеното създаване на черни списъци и блокиране по IP адрес не работи, тъй като използването на proxy сървъри позволява много бързо и лесно заобикаляне на защитата.


Подобни публикации