27

ное

ribbon

Евросъдът защити ползването на торенти

Интернет доставчиците не бива да бъдат принуждавани да блокират обмена на файлове

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Съдът на Европейския съюз забрани на звукозаписната и киноиндустрията да изискват от доставчиците на интернет да блокират технологиите за онлайн размяна на файлове. Според магистратите в Люксембург подобно филтриране или блокиране на трафика е нарушение на основни човешки права. Фирмите доставчици не могат да бъдат принуждавани да правят това, защото така се нарушават правата на лично пространство и правото на хората свободно да разменят информация, съобщи “ИЮ Обзървър”.

Казусът е от 2007 г. и започва от иск на белгийската организация “Сабам”, събираща отчисления за авторски права, срещу интернет доставчика “Скарлет”. Организацията смята, че фирмата трябва да бъде принудена да филтрира peer-to-peer трафика и да блокира “незаконните комуникации”. Белгийски съд уважава иска и принуждава “Скарлет” да филтрира трафика. Доставчикът обаче обжалва и отнася случая до съда на ЕС в Люксембург.

“Законодателството на ЕС има върховенство над решенията на национален съд, изискващи интернет доставчик да инсталира филтрираща система с цел да се предотврати незаконното сваляне на файлове”, се казва в решението. “Такова решение може потенциално да наруши свободата на достъп до информация, тъй като тази система може да не различава адекватно законно от незаконно съдържание.”

Защитниците на свободния обмен на информация в цифровото пространство определиха решението като “изключително важно” не само за европейските потребители, разменящи файлове в Европа, но и за всички по света. “Това е смъртоносен удар по опитите на част от правителствата да приватизират прилагането на законите”, коментира Джо Макнами, директор на организацията “Европейски дигитални права”. По думите му възможна – и доста по-евтина – алтернатива е индустрията и доставчиците доброволно да си партнират, без да им се налага да се срещат в съда. Малкълм Хути от Асоциацията на европейските доставчици на интернет услуги също приветства решението като “фундаментално важно за бъдещето на интернет”.


Подобни публикации