16

апр

ribbon

Европа реже бонусите на банкерите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

От 1 януари 2014 г. банките в ЕС ще бъдат по-силни. С промени, гласувани от Европейския парламент, бе сложен таван на бонусите на банкерите, за да се ограничи спекулативното поемане на риск, увеличиха се изискванията за провизии, за да се гарантира по успешното справяне с кризисни ситуации, и бе засилен банковият надзор.

Най-пълният досега пакет от банкови реформи има за цел да засили растежа, като улесни отпускането на заеми за малките фирми, които са двигател за реалната икономика.
Новите правила са най-всеобхватните в банковата регулация на ЕС досега. Те касаят всички 8200 европейски банки и трябва да служат като основа за банковия съюз.
За да се ограничи спекулативното поемане на риск, съотношението между заплатите и бонусите на банкерите ще бъде ограничено до 1:1 или максимум 1:2 – за което ще бъде необходимо одобрението на 66% от акционерите, притежаващи половината акции или на 75% от гласовете – при липса на кворум.
За да се стимулират банкерите да отчитат в по-висока степен дългосрочната визия за развитието на техните институции, минимум 25% от бонуса, надвишаващ 100% от заплатата, ще бъде разсрочен за 5 години.


Подобни публикации