19

окт

ribbon

Гърците не плащат ток и телефон, живеят от спестявания

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Всеки четвърти грък не си е платил тока. Същото е и положението в телекома ОТЕ, където над 500 хил. абонати не са платили телефонните си разговори Стотици хиляди домакинства в Гърция не са платили сметките си за ток, сочат шокиращи данни на Националната електрическа компания (ДЕИ), публикувани на страниците на в. “Етнос”.

Данните показват, че един от трима в Атина или 31,18% не са били в състояние да платят сметките си за ток и ги чака мрак и студ през зимата. За цялата страна този процент е 27,62 % или един на четирима потребители.

Само през юни над един милион потребители в Гърция не са могли да платят сметките си за ток. Същото е и положението в телекома ОТЕ, където над 500 хил. абонати не са платили телефонните си разговори.

Рецесията в Гърция, бюджетният дефицит от около 300 млрд. евро и големият външен дълг в края на миналата година доведоха до налагането на драконовски антикризисни мерки в страната, които включваха орязване на заплатите и пенсиите.

Стоките от своя страна поскъпнаха и на фона на спадащите доходи и безработицата, стандартът на живот започна да се влошава ежедневно. Гърците са затънали в кредити и продължават да теглят от спестяванията си в банките, за да преживяват, пишат местните медии.

Данни на централната банка показват, че през юни влоговете на предприятия и домакинства са намалели с 3,3 млрд. евро в сравнение с предишния месец. От началото на годината спестяванията са отбелязали спад от порядъка на 7%, а от сметките са били изтеглени 16, 3 млрд


Подобни публикации