8

ное

ribbon

Големият взрив “избухна” в колайдера

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Научно-изследователският център на Европейската организация за ядрени изследвания /CERN/ в Швейцария съобщи за първия успех на най-мащабния експеримент на нашата епоха: имитацията на Големия взрив в микромащаб е сполучлива. “Мини” Голям взрив бе пресъздаден за пръв път, след като учени сблъскаха оловни йони в най-големия ускорител на елементарни частици в света.

При успешния експеримент са били възпроизведени безпрецедентни досега плътност и температури. Достигнатите градуси са милиони пъти по-високи от центъра на Слънцето, каквито са били в първата милиардна част на секундата след Големия взрив.
При тези температури дори протоните и неутроните, от които се състои ядрото на атома, се “разтапят” в гореща плътна “супа” от кварки и глуони, позната като кварко-глуонна плазма. Кварките и глуоните са елементарни частици и в плазмата, като съществувалата след Големия взрив, те се освобождават от взаимното си притегляне.
Чрез анализ на резултатите, получени при експеримента, учените се надяват да разберат повече именно за Ñ‚.нар. силно (ядрено) взаимодействие – силата, която държи ядрата на атомите заедно и на която се дължи 98% от масата им.
След този успех физиците ще продължат с експериментите по сблъсък на протони в акселератора на частици, в опит да разбулят мистерията около създаването на Вселената.


Подобни публикации