5

сеп

ribbon

В Русия искат електронни нашийници за педофилите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

В Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) е внесен законопроект за въвеждането на електронни нашийници за педофилите-рецидивисти. Автор на инициативата е депутатът от „Справедлива Русия” Антон Беляков.

Той предлага придвижването на педофилите да бъде следено чрез глобалната навигационна спътникова система ГЛОНАСС и да бъде създадена единна открита база данни за всички извършители на сексуални престъпления срещу деца, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на Следствения комитет на Русия през 2009 година на територията на страната са били извършени над 9500 престъпления срещу деца, в това число 960 изнасилвания. В 384 от случаите жертвите са деца под 14-годишна възраст.

ГЛОНАСС е руска спътникова радионавигационна система, подобна на американската GPS и европейската Галилео. Тя е проектирана и контролирана от руското правителство и руските ВВС. Принципът за определяне на положението, скоростта и времето на потребителя във всяка точка на земното кълбо е същият както и при GPS. Хоризонталната ѝ точност е 4-10 м, а вертикалната – 15 м.


Подобни публикации