9

юни

ribbon

Всеки четвърти хакер е “кука”

Форуми в САЩ се модерират от агенти на ФБР

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Британският вестник “Гардиън” публикува изследване, което разкрива любопитен факт – оказало се, че един от четирима компютърни специалисти в САЩ е информатор на ФБР. Бюрото за разследване и тайните служби са използвали най-ефективния инструмент – заплахата от затвор, за изграждане на мрежа от информатори в средите на представителите на IT бранша, извършващи криминални деяния в интернет.

“Подземният свят на Интернет е пълен с параноя и недоверие”, пише вестникът. Това не е изненадващо, като се има предвид броят на хората, за които принципите на Омерта са само празни думи. Ð’ някои случаи нелегалните форуми, използвани от лица с не съвсем честни намерения, примерно, за продажба на откраднати лични данни или банкова информация, са създадени и поддържани от хора, които се водят на щат във ФБР. Ð’ други случаи самите агенти получават модераторски права или друг вид контрол, вследствие на което зад решетките се озовават не един или двама нарушители, а цели престъпни групи.

Ерик Корли, провел изследването, казва: “Човек, успял да си “заработи” достатъчно дълго време в затвора, почти винаги се съгласява с предложението на властите да стане “очи и уши” на службите за сигурност. Като се има предвид това, какво са вършили повечето от тези хора, те лесно се поддават на сплашване и манипулация.”


Подобни публикации