8

дек

ribbon

Влизаме в епохата на климатичните аномалии

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Метеоролозите прогнозират, че предстоящата зима за хората по света ще бъде прелюдия към епохата на аномалиите. Явления, които по-рано се случваха рядко и се възприемаха като необичайни, ще станат доста чести, коментира money.bg. Не е изключено предстоящата зима да бъде една от последните нормални зими, която ще позволява да поиграем със снежни топки, да караме ски и да се возим на шейни.

Съвсем наскоро беше публикуван доклад на Международна междуправителствена група от експерти по изменение на климата. В него се казва, че Земята става все по-трудно място за обитаване от хората и времето, включително и зимното, все по-често започва да изпада в крайности.

За доказателствен факт от резултатите на изследването учените посочват снежната буря в североизточната част на САЩ, която се разрази в навечерието на празника Хелоуин. Интензивният снеговалеж доведе до човешки жертви, причини затруднения в автомобилния и железопътния транспорт в региона, прекъсна електричеството.

По мнението на климатолога от НАСА – Кевин Шмит, катастрофалното нивото на валежите в близките десетилетия ще се превърне в бич за човечеството. Така, извънредните порои, които по-рано можеха да се наблюдават веднъж на 20 години, сега вероятността за падането им е два пъти в едно десетилетие. Ð’ доклада се говори за това, че климатичните изменения в бъдеще могат да са толкова сериозни, че някой области на планетата да станат крайно тежки за съществуването на хора в тях. У учените на практика не съществува никакво съмнение (според тях оценката за точността на прогнозата им е 99%), че светът ще бъде много по-екстремен, на Земята ще бъде много по-топло.

Както твърди пред RBK Daily старши научният сътрудник от лабораторията по екология и опазване на природата към Биологическия факултет на Московския държавен университет – Владимир Фридман, възможно е руснаците да посрещат зими, към които не са привикнали.

„В резултат на топенето на ледниците, студената вода, която попада в океана ще избута течението Гълфстрийм, откъдето идването на много по-студени зими е непосредствено свързано с глобалното затопляне, казва ученият. Скоро, зимите ще стават все по-тежки и жестоки. Дори и да няма екстремни снежни бури, все по-често ще пада леден дъжд.” Тези, които обичат да карат ски, няма да намерят подходящи условия за това дори в най-луксозните курорти. Проучванията сега показват, че планините от ледници активно се отдръпват навсякъде.


Подобни публикации