21

мар

ribbon

Великобритания готви сухопътни части за Либия

САЩ не искат да ръководната роля в коалицията

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Министърът на отбраната Робърт Гейтс заяви, че САЩ очакват “до няколко дни” да предадат ръководството на военната операция в Либия на коалиция, оглавявана от Франция и Великобритания, или от НАТО, съобщиха световните агенции.

Ð’ първото си публично изявление от началото на бомбардировките в Либия шефът на Пентагона посочи, че президентът Барак Обама силно е настоявал за ограничаване на ролята на САЩ в тази операция. По думите на Гейтс, Обама “повече от всеки друг осъзнава под какво напрежение се намират американските военни, участващи в операциите в Афганистан и Ирак”.

За разлика от американските политици обаче, британските министри не изключват Кадафи като цел. Външният министър Уилям Хейг отбеляза, че след резолюцията на ООН за ракетните удари, Кадафи не е застрахован.

Министърът на отбраната Лиъм Фокс отиде още по-далеч, като каза след обстрела на един от бункерите на Кадафи, че това е била целенасочена операция, разбира се, стига да няма вероятност от цивилни жертви.

Междувременно изтече информация, според която трима британски министри не са изключили възможността за изпращане на британски сухопътни части в Либия. По-късно в камарата на общините ще се състои дебат за по-нататъшното ангажиране на Великобритания в конфликта.


Подобни публикации