5

фев

ribbon

Британският премиер призна провала на “мултикултуризма”

Според Камерън на страната е нужен «мускулест либерализъм»

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Британският премиер Дейвид Камерън призна провала на традиционната политика на мултикултуризъм, водена от Великобритания. Той призова за по-добро интегриране на младите мюсюлмани, за да се води успешна борба срещу екстремизма.

Камерън произнесе реч на конференцията за сигурността в Мюнхен, която бележи важна промяна в британската политика към етническите и религиозните малцинства. По думите на премиера толерантността, основана на ненамесата в работите на онези, които отхвърлят западните ценности, не се е оправдала. Необходимо е да се премине към “по-мускулест либерализъм”, при който националната идентичност се формира на основата на демокрацията, равните права, върховенството на закона и свободата на словото, подчерта той. Ако искаме да победим тази заплаха – ислямския екстремизъм – смятам, че е време да обърнем страницата на политиката от миналото, която се провали, каза той, цитиран от АФП.

Като една от мерките Камерън предлага да се лишат от финансова подкрепа и да се изгонят от университетските градчета организациите, които имат тежест в мюсюлманското общество, а не са възприели западните ценности.

В рамките на доктрината на държавния мултикултуризъм, обясни премиерът, британските власти насърчаваха разделението на съвместно съществуващи култури. Това доведе до недостиг на национална идентичност, което пък на свой ред предизвика интереса на младите британски мюсюлмани към екстремистките идеи.

Камерън обаче поставя ясно разграничение между ислямската религия и идеологията на ислямския екстремизъм. През ноември 2010 г. подобно изявление направи и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя призна, че мултикултурният модел се е провалил и настоя имигрантите да учат немски език и да се интегрират в германското общество.

Днешната реч на Камерън бе първата му важна реч за ислямския екстремизъм – една от главните тревоги на британското правителство след самоубийствените атентати през 2005 г. в Лондон, извършени от четирима млади мюсюлмани, израсли във Великобритания. Тогава загинаха 52 души.


Подобни публикации