23

яну

ribbon

Богат, по-богат, белгиец

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Белгийците са най-богатите европейци. Националната банка на Белгия изчисли, че общото състояние на над 10-те милиона белгийски граждани възлиза на 1,77 трилиона евро или по 160 000 евро на всеки гражданин. Това прави поданиците на крал Абер II най-състоятелните жители на еврозоната. През годината обаче разликата между бедни и богати също расте, отчита националният трезор.

Състоянието на белгийците е направено въз основа на спестовните влогове и банковите депозити, както и на регистрираната недвижима собственост.

Парите, които белгийците държат в банките, са над 909 милиарда евро в спестявания и ценни книжа. През 2010 г. инвестиционните портфолиа са нараснали с 15%, увеличение е регистрирано и в спестяванията.

Повишила се е и цената на имотите в Белгия. Сега  недвижимата собственост на белгийци, се изчисляват на 1,05 трлн. евро. Но белгийците имат и дългове, които възлизат на общо 192 милиарда евро, предимно под формата на ипотеки.

Цената на недвижимостите изпреварва ръста на заплатите, като тенденцията е възходяща от 1995 г. насам. Това прави по-трудно намирането на жилище за младите семейства, особено ако не могат да разчитат на помощ от семействата си.

Бъдещето не се очертава розово и за онези, които ще имат нужда от кредити, тъй като се очаква, че лихвите по заемите ще растат.


Подобни публикации