23

фев

ribbon

Асансьор към Космоса готвят японци

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Японската строителна компания със седалище в Токио, заяви, че разработва гигантски космически асансьор, който ще се изкачва на височина от 96 000 км. Подобна идея е лансирана неведнъж от учени и писатели фантасти, сред които и Артър Кларк. Въжето за асансьора ще се състои на въглеродни нанотръбички. Токийската корпорация Obayashi очаква да разреши всички технически проблеми на проекта до 2050 г..

В качеството на двигател за малката кабина на асансьора, предназначена за 30 души, се планира да се използва линеен електромотор. Скоростта на движение ще е 200 km / h – и следователно, асансьорът ще има нужда от седем и половина дни да достигне геостационарната орбита.

Въпреки това, устройството може да се използва не само за повдигане на хора и товари, а и цели космически кораби. На асансьора ще му трябва и противотежест, която да се намира от същата страна на околоземната му орбита. Най-добре ще е да бъде като продължение на кабела, който спред японците ще се издига с 60 000 км над геостационарната орбита на Земята. От тази точка на космическите кораби ще им е нужна съвсем малка допълнителна скорост за да достигнат втора космическа скорост и да се отправят към други планети от Слънчевата система.


Подобни публикации