4

мар

ribbon

Армия руски роботи поемат към Луната

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

По-нататъшното изучаване и усвояване на Луната ще се провежда от роботизирани комплекси, заяви генералният директор на научнопроектната организация „Лавочкин” Виктор Хартов, цитиран от Интерфакс. „Провежда се съвместна работа с Руската академия на науките върху мащабна програма за роботизация  на Луната”, посочи Хартов.

По време на международната космическа конференция в рамките на международния панаир на цифровите и телекомуникационни технологии в Хановер, Германия той отбеляза, че тази програма има за цел преди всичко „да продължи изследването на полярните области на Луната и да подготви пилотирана мисия, ако бъдат открити причини и задачи, изискващи човешко присъствие там”.

Хартов напомни, че през 2013-2014 г. на Луната ще бъдат изпратени два изследователски апарата– руско-индийският «Луна-Ресурс» и руската станция «Луна-Глоб». Те ще се прилунят в полярните области, където бе открита вода във вид на лед.

“Планираме да изпратим на Луната и луноход – голям, мощен с дълъг срок на работа, който ще събира интересни образци от повърхността на земния спътник.”, заяви Хартов.


Подобни публикации