16

сеп

ribbon

Австралия въведе “неопределен” пол

Прецедентът е с мъж, станал жена и размислил след това

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Гражданите на Австралия вече могат да се впишат в паспортите си не само като мъже или жени, но и от неопределен пол, съобщи Асошиейтед прес. Новата полова принадлежност ще се отбелязва в с буквата “X”. За смяната вече ще е достатъчна справка от лекар. Досега бе необходим и документ, че лицето се е подложило на пълноценна операция по смяна на пола.

Австралийските власти твърдят, че подобна мярка ще помогне на хората, чийто външен вид не съответства на половата им принадлежност. ABC News припомни, че в Австралия паспортът е второстепенен документ за идентифициране на личността. По-важно е кръщелното свидетелство. В него смяната на пола става както и досега със свидетелство за извършена операция.

През март 2010 г. австралиецът Нори Мей-Уелби стана първият човек в света, чийто пол в бе обозначен като “неопределен” (not specified). Мей-Уелби e роден като момче, но по-късно оперативно си смени пола.  След операцията обаче реши, че не иска да бъде и жена. Властите в Нов Южен Уелс се съгласиха да направят изключение за документите му, след като получиха справка от лекари, че полът на Нори не може да бъде определен еднозначно.


Подобни публикации