9

ное

ribbon

Шестокласничка грабна първата “Бяла лястовица”

В деня на своя патрон СОУ “Й. Йовков” връчи награди на най-изявените си възпитаници

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Цветомира Стоянова от шести клас стана първият носител на приза “Бяла лястовица”, учреден в бургаското училище “Йордан Йовков”. Той й бе връчен от директора на училището Анна Пенева на тържество по повод патронния празник на учебното заведение и 130 години от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков.

Цветомира е победител в конкурса “В света на Йовковите герои“, а шестокласниците са най-активните участници в него. Възпитаниците на училището трябваше не само да се запознаят с творбите на своя патрон, но и да разпознаят емблематичните му герои, изобразени на училищното пано от бургаския художник Дамян Заберски.

“Конкурсът беше много оспорван, той изискваше от учениците усърдно четене и вникване в произведенията”, подчерта преподавателят Елена Николова.

“Аз много се радвам, че във времето на информационните технологии толкова много от вас обърнаха с интерес поглед към книгите. Радостно е и масовото участие както в този конкурс, така и във всички прояви от десетдневката, посветена на нашия патрон.”, заяви пред учениците Анна Пенева, която връчи грамоти и на най-дейните в състезанията и изявите.

С много  интересни прояви и инициативи младите таланти за пореден път  доказаха,  че в любимото им училище живее духът на бялата лястовица. Голяма част от проявите, посветени на празника, бяха по идея на клуб „Млад журналист“ в училището. Членовете му направиха интересно проучване за отношението към Деня на будителите, като резултатите ще бъдат публикувани на сайта на училището и в поредния брой на училищния вестник „Йо Йо“, издаван от Клуб”Компютър”.

Чрез свои презентации ученици от шести клас направиха виртуална разходка в света на Народните будители за децата от начален курс. Единадесетокласниците пък оформиха кът на Възрожденците.

За учениците от гимназиален етап бе организирана прожекция и обсъждане на филма „Военен кореспондент“ в мултимедийната зала на училището. Дискусията бе на тема „Един не толкова познат Йовков“, а учениците от седми клас направиха за малките виртуална разходка в къщата музей на Йордан Йовков, представяйки пред тях свои презентации.

Празниците бяха и повод да се отчетат постигнатите успехи през тази година. Във фотоизложбата под наслов „Йовков“ – училище за победители“ намериха място малките магьосници от формация „Бяла магия“, спечелили награди в международните фестивали „Радост на брега“ и „Созополска панорама“, Теодора Лазарова от единадесети клас, спечелила престижна дизайнерска награда на международния моден подиум в Полша, хандбалните отбори, които за пореден път спечелиха медали на републиканското първенство и още много наградени талантливи ученици от училището.

Честванията завършиха със спортен празник, на който, доказалите се с многото си успехи спортисти от училището, участваха в редица надпревари.


Подобни публикации