30

юли

ribbon

Фалшивите дипломи били турско производство

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че турски граждани са правили фалшификации върху редовни и вече легализирани български дипломи за висше образование. Подправяна е била информация за хорариумите и оценки в приложенията към дипломите. През миналата седмица стана ясно, че Турция спира признаването на дипломи от български висши училища под предлог, че “фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност”.

Игнатов заяви обаче, че държавата ни не може да носи отговорност за фалшификациите на частни лица и обвини медиите, че са провокирали скандала като непрекъснато пишат колко некачествено е българското образование.
На извънредно заседание на Съвета на ректорите представителите на висшите училища също отхвърлиха обвиненията и поискаха МВнР да изпрати протестна нота до Турция и въпросът да бъде отнесен до Брюксел, тъй като замразеното признаване на дипломи от Анкара било “пробив в европейското образователно пространство“. От министерството възнамеряват да изпратят делегация в Турция, която на експертно ниво да убеди местните власти, че има механизъм за проверка на истинността на дипломите и не се налага замразяването на тяхното признаване.


Подобни публикации