2

май

ribbon

Учете в чужбина, върнете се в България!

Италианският посланик Стефано Бенацо гостува на ученици и учители от ГРЕ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

“Прекрасно е да се учат чужди езици – това дава много възможности. Българите сте привилегировани, защото лесно учите езици. Но аз ще ви кажа следното – учете в чужбина, но се върнете в родината си.” С тези думи посланикът на Република Италия у нас Н.Пр. Стефано Бенацо се обърна към възпитаниците на Гимназията за романски езици “Г. Ст. Раковски” – Бургас на днешната си среща с тях и техните преподаватели по покана на г-жа Радостина Георгиева, директор на учебното заведение. Дипломатът за втори път посещава гимназията, в която заедно с френски и испански се изучава и италиански език.

Самият Бенацо  знае шест езика, като френският му е почти като майчиния. Съвета си към възпитаниците на ГРЕ той аргументира с факта, че след като е бил четири години в България има правото да изрече думите, които е казал и на двамата си сина, но само единият от които послушал напътствията му, а другият живеел в Париж.
“Аз съм дипломат с повече от четиридесет години, прекарани в чужбина. И мога да ви кажа, че там, колкото и да сте добри в дадена област, никога не бихте постигнали това ниво в кариерата си, което бихте постигнали в родината си. Просто ще ви липсва социалната мрежа от съученици, състуденти, приятели, роднини, близки…”, посочи пред младежите посланикът.
“Дотук ви говорих като дипломат, а сега ще говоря като артист.” – с това встъпление Стефано Бенацо влезе в амплоато си на творец. Гостът сподели с аудиторията, че има много и разностранни интереси – той е скулптор, моделист, запален е по ретровлаковете и може да управлява парен локомотив, практикува и ветроходния спорт.
“Все пак и аз някога ще се пенсионирам. Но ви обещавам, че тогава няма да се интересувам от външна политика, нито пък ще пиша книги със спомени. Не за друго, а защото има толкова много други неща, от които се интересувам. Всеки от нас има своите увлечения и това е прекрасно – човек без интереси е мъртъв човек.”, изповяда кредото си гостът от Италия.
Пред домакините от Гимназията за романски езици той обясни и защо изложбата, с която като един от тримата автори гостува в Бургас, е под наслов „Толерантността: пътеводна светлина във вярата и живота“.
«Българите рядко обръщат внимание на добрите си качества. Медиите в България не ме обичат, защото аз казвам онова, което мисля. А то е, че медиите почти не се спират на добрите неща, но затова вина имат и управляващите, и цялото общество. А толерантността на българите е едно от най-отличителните им качества. Затова тази изложба е в знак на почит към тази българска характерна черта.», подчерта Стефано Бенацо.
Експозицията, открита днес в Морското казино, представя модели на къщи, църкви, синагоги и джамии от четирите краища на Европа – от България, Румъния и Италия до Норвегия, Франция и Русия. Те са дело както на самия посланик, така и на българските артисти Пламен Игнатов и Тодор Нанчев.

Изложбата има за цел да представи толерантността като висша ценност в съвременното общество. „Искаме да покажем толерантността – била тя етническа, религиозна или езикова, която тук не е теоретична идея, нито се прилага според някакъв едикт. Тя е реална, искрена. България носи толерантността си в своята ДНК, превърнала се е в древна и солидна традиция, вкоренена в нейната сложна история“, категоричен е дипломатът.


Подобни публикации