13

фев

ribbon

Учени освиркаха и новия просветен шеф

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Около 70-80 учени, борещи се за нов и управляван от некорумпирани хора Фонд за научни изследвания, излязоха отново на протест пред Министерски съвет. Макар премиерът Борисов да заяви, че не иска под прозорците му да се говори за корупция, протестиращите скандираха мощно„Мафия, мафия”, съобщи news.bg.

Те поискаха оставките на „най-бързо освиркания министър” у нас -Стефан Воденичаров, тъй като според тях нямал воля за каквато и да било промяна във Фонда и се опитал да бетонира корупцията в науката.
„Министър-председателят разчисти пътя за чистката в науката, но тя трябва да продължи”, категоричен бе Христо Димов от Факултета по физика.
Той благодари на Борисов, че се е застъпил за тях по време навчерашната среща в образователното министерство, като е обещал да отмени сесията, ако управителите на Фонда му дадат необходимите аргументи за това.
Проблемът според Димов е, че тези хора не желаят да помогнат за изкореняване на корупцията в науката. „Има разминаване на думи и дела, а новият министър и Съветът на ректорите определено не знаят на кой свят живеят и се разминават с действителността”, заяви още той.
Учените настояват конкурсът да бъде отменен и да се назначи нов управител на Фонда. За такъв те предлагат Емил Хорозов, който вече е заемал длъжността и който пръв е написал доклад за нарушенията, който след това ексминистър Сергей Игнатов е потулил.
Учените не се задоволяват с подадените вчера шест оставкивъв Фонда и настояват целият Изпълнителен съвет да си тръгне.
„Рангел Гюров изобщо няма нищо общо с науката. Съдейки от негови статии, той дори е неграмотен”, коментира още Димов.


Подобни публикации