25

мар

ribbon

Ученици си партнираха в кулинарното изкуство

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Под наслов “Партньори в уменията” възпитаници на Помощното училище “Отец Паисий” и Професионалната гимназия по туризъм в Бургас направиха истински празник на прия-телството. Таланти от двете училища показаха певчески и артистични възможности пред съучениците си и пред публиката от родители, педагози и гости, сред които и зам.-областният управител Златина Дукова.

В същото време по един екип десетокласници от всяко училище трябваше да покаже про-фесионалните си умения в кулинарното изкуство в кабинета по готварство на ПУ. Всеки тричленен отбор имаше задачата да подготви пълно обедно меню – салата “Снежанка”, филе на скара с гарнитура и плодова салата за десерт. С много старание и под зоркия пог-лед на своите преподаватели младежите се справиха прекрасно със задачата. При това спазвайки изцяло както технологичния процес от подготовката на продуктите до аранжи-рането на готовите ястия и сервирането им.
“Това не е състезание, а е едно приятелско предизвикателство. Искаме децата да покажат възможностите и уменията си чрез съвместната работа. В този смисъл всички са победите-ли!”, подчерта Атанас Тодоров, директор на ПУ “Отец Пасий”.
В бургаското училище вече завършва четвъртият випуск на професионалната паралелка. Тя бе създадена през учебната 2006/2007 година, за да даде шанс на децата с интелектуал-ни затруднения да получат професия и така да бъдат полезни и на себе си, и на своите се-мейства.
Обучението в професионалната паралелка е двегодишно. Нейните възпитаници полагат държавен изпит, за да получат квалификацията „работник в заведение за хранене и раз-влечения“, както се води в регистъра на професиите. Над 40 са вече випускниците на по-мощното училище, излезли от него със занаят.
“Нашите деца, разбира се, са с различни възможности. Но те са много дисциплинирани и много старателни. Това им позволява на едно добро ниво да овладеят всички дейности в кухнята – първична обработка на продуктите и полуфабрикатите, топлинна обработка, аранжиране, сервиране.”, уверен е преподавателят Сава Петров, който е с дълголетен опит в бранша.


Подобни публикации