5

мар

ribbon

Университет “Златаров” акредитира шеста докторантска програма

Ганаец е първият, пожелал докторантура по “Компютърни системи и технологии”

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Една от най-младите специалности на бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров” – “Компютърни системи и технологии” акредитира успешно своята докторантска програма. Така най-старият бургаски университет ще подготвя млади учени вече в шест специалности.

“За нас е особено важен фактът, че акредитацията ни е с оценка 9.22 точки от 10 възможни, което е много висок резултат. Още повече, че председател на акредитационната комисия бе такъв авторитетен учен като проф. Пламенка Боровска.”, категоричен е доц. д-р Сотир Сотиров, ръководител на катедра “Компютърни системи и технологии”.

На практика началото на специалността е поставено още преди седем години, когато в Техническия колеж на университет “Златаров” започва обучението на професионални бакалаври по КСТ. От три години “Компютърни системи и технологии” вече има и бакалавърска програма, а през юни се дипломира и първият випуск от 19 магистри. Към този момент общо 160 студенти се обучават в тази актуална специалност.

В резултат на успешно премината акредитация, от есента в университета ще се обучават шестима докторанти,  по двама в редовна, задочна и свободна форма. Любопитно е, че първият кандидат е от африканската държава Гана. Той е изпратил своите документи буквално седмица след обявяването на програмата.

“Всички колеги сме радостни и от факта, че с голямата помощ на университетското ръководство вече разполагаме с четири нови лаборатории – по компютърни мрежи, компютърна архитектура, комуникационна техника и вградени системи. Така обучението на студентите и докторантите ще бъде още по-ефективно.”, подчертава доц. Сотиров.


Подобни публикации