7

фев

ribbon

Университетите правят общ електронен каталог

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Независимо от университета, в който учи и от града, в който живее, всеки студент ще може през интернет от вкъщи да провери в коя университетска библиотека може да намери нужната му литература. Тази възможност предвижда проектът за Национален свободен каталог на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС).

В единен електронен каталог да бъдат обединени архивите с книги на всички академични библиотеки в страната, е основната цел на фондация НАБИС. В момента системата функционира в библиотеките на СУ, БАН и Американския университет – Благоевград. Програмата показва през интернет в коя от трите библиотеки може да се намерят ценни научни трудове. Идеята е в системата да се включат все повече библиотеки от цялата страна.

„Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти в ежедневната им работа, е трудно и отнема много време. Тази ситуация е недопустима в условия, при които технологичните постижения непрестанно навлизат в изследователската работа и обучението”, посочиха от фондация НАБИС.


Подобни публикации