25

мар

ribbon

Уикипедия покани за автори бургаски студенти

Българската Уики е вече на 34-то място по обем

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Не е толкова страшно и трудно да станеш автор в Уикипедия. Всичко – една снимка, схема, дори забелязана и коригирана грешка е принос към световната енциклопедия, заяви пред студенти и преподаватели от бургаския университет “Проф. д-р Ас. Златаров” Вася Атанасова, редактор и администратор на българоезичната версия на Уикипедия.

Тя посочи, че средната възраст на авторите в Уики е 25-35 години, но има и 11-годишни деца, работещи по интересни за тази възрастова аудитория теми. Нейната лекция под наслов “Уикипедия – поглед отвътре” бе организирана от Студентския съвет и кръжока по информационни технологии. С гордост Атанасова съобщи, че макар и само на непълни осем години, българоезичният вариант на Уики може да се похвали с близо 115 000 статии. Това го поставя на 34-то място по обем сред общо 270 световни езика, на които се списва енциклопедията.

Уикипедия е най-мащабният проект под свободен лиценз и е уебсайт №7 в света. В същото време е и единственият некомерсиален проект в Топ 10, тъй като се издържа единствено чрез дарения.

“Разбира се, Уики е преди всичко енциклопедия, защото е замислена като такава. Ð’ същото време може да се разглежда и като социален феномен, защото става дума за напълно доброволната работа на много хора, които – макар и по правило да не се познават лично – работят заедно върху съдържанието. Затова Уики е и общност на много хора от целия свят.”, подчерта Атанасова.

Според нея уики технологията е уникална, защото е възможно най-опростената база данни, която може да съществува. В същото време тя позволява многоезична комуникация, съвместна работа върху всеки един документ, изграждане на смислови тематични асоциации и осигурява запазване на всяка една промяна в историята на страницата.

Уикипедия е отворена за всеки един, пожелал да стане неин автор. Всички “уикипедианци” са доброволци, които работят без никаква материална облага и отказвайки се от повечето авторски права. Въпреки това критериите за публикация са строго регламентирани – всяка статия трябва да е проверима и с посочен източник, гледната точка да е неутрална и да е написана в енциклопедичен стил.

В презентацията си Ваня Атанасова акцентира на факта, че световната енциклопедия не е само образователен ресурс, но може да се използва и като образователна среда. В много авторитетни университети по света писането на статии за Уикипедия е сред учебните задачи за студентите. По този начин те могат да усъвършенстват уменията си за превод, да овладеят енциклопедичния стил, да се научат да работят в екип и да се отнасят критично към източниците на информация.

“Аз самата съм много голям защитник на Уикипедия и в същото време съм неин голям критик. Тя не е съвършена, има недостатъци, но е най-голямата енциклопедия аз всички времена и епохи. Това е нещо, което правим за бъдещите поколения.”, категорична бе Атанасова.

Своя опит като редактор сподели с аудиторията и Асен Стефанов, който е и възпитаник на бургаското висше училище.


Подобни публикации