7

ное

ribbon

Турски студенти у нас не искат приравнителни в родината

Младежите смятат да протестират на предстоящия мач ЦСКА - Бешикташ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Турските студенти, които учат в български университети, настояват да се премахне системата на приравнителен изпит, въведен в Турция за българските дипломи, съобщава турската агенция Джихан, цитирана от vesti.bg. Младежите са поставили въпроса на среща в турското посолство в София и са настояли той да бъде разрешен възможно най-скоро.

Според турския вицеконсул у нас Рузие Ерен проблемът се дължи на липсата на информация за точния брой на турците, следващи в България. Тя е приканила турските студенти да подават молби в консулските служби, за да се сезира турското министерство на образованието. “Изпратихме писма до университетите и поискахме от тях да ни съобщят броя на студентите. След като получим отговорите, ще ги препратим към заинтересованите институции в Турция”.
Сердар Къзълдаг, председател на Дружеството на турските студенти в България, съобщи, че техният въпросът е бил поставен пред зам.-председателя на турския Съвет за висше образование (СВО) Йекта Сарач и пред българския образователен министър Сергей Игнатов. Според Къзълдаг СВО не обръща внимание на този проблем и за да привлекат вниманието на турските институции, от дружеството обмислят да издигнат лозунги на предстоящия мач на “Бешикташ” и ЦСКА.
С решение на СВО бе въведена изпитна система за признаване на българските дипломи. За да бъдат валидни документите от български висши учебни заведения в Турция, студентите трябва да положат Ñ‚.нар. “изпит за установяване на степента”.
По данни на СВО към момента в България учат около 6000 турски студенти, но се предполага, че броят им е по-голям.
В Турция има десетки фирми, които срещу заплащане набират и изпращат студенти в страната ни, но проблемът с легализацията на дипломите от българските вузове остава нерешен.
Проблем представлява и войнишката служба за завършилите висше образование в България турски младежи, тъй като те трябва да минат нормална служба в страната си за период от 15 месеца, вместо кратка 6-месечна, каквато е службата в армията за висшистите в Турция.


Подобни публикации