7

апр

ribbon

Туризмът иска от студентите мотивация и отговорност

Знанието на езици и компютърни умения са предимство

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Владеене на поне един чужд език на добро ниво, известен опит, комютърни умения и добър външен вид са сред задължителните условия за кандидатите да работят в туристическия бизнес. Но най-важно е младите хора да имат желание за работа и да бъдат отговорни. Около тази позиция се обединиха работодатели от сферата на туризма на дискусия със със студентите от Колежа по туризъм на бургаския университет “Проф. Д-р Асен Златаров”.

В срещата, организирана от Студентския съвет на висшето училище и Асоциацията за подпомагане на академичната общност в рамките на Кариерния форум взеха участие петнадесетина представители на хотелиерски и туроператорски фирми от Бургаския регион.
“Най-важната цел на подобни срещи е с общи усилия да намерим как да съкратим пътя между университета и пазара на труда.”, подчерта при откриване на форума Лилия Еленкова от АПАО.
В хода на срещата стана ясно, че се предлагат немалко работни места за предстоящия сезон. Основно позициите са за администратори, екскурзоводи, сервитьори, бармани, портиери, пиколи, служители за обслужване на басейни.

Младите хора поставиха редица интересуващи ги въпроси. За по-голямата част от беше смущаващо, че бизнесът предпочита да наема хора с вече натрупан опит. “Нямаме опит, но имаме други компетенции. С какво можем да компенсираме липсата?”, попита Стоил Стоянов.
Хотелиерите бяха единни в отговора си, че самият факт, че младежите се обучават в Колежа по туризъм или по бакалавърската специалност “Туризъм” в университета вече е добра атестация за познанията им. А опитът е плюс, но не е решаващ. “Ще научим хората, които имат желание да се научат. Водещото е желанието за работа и отговорност.”, подчертаха те пред студените.
Казусът постави пред форума сериозния въпрос за практическия стаж на бъдещите туристически кадри. Основният проблем е, че почти няма как през учебната година стажът да се провежда в реална обстановка – хотелите по морските курорти работят само през летния сезон. Единственият осъществим вариант е да се използват немногото градски хотели в Бургас, което обаче изисква и по-голяма ангажираност на бизнеса в обучението на бъдещите му служители.


Подобни публикации