22

авг

ribbon

Студенти от Европа учат “аз, буки, веди…” в БСУ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

За шести пореден път Бургаският свободен университет спечели проект по Секторна програма Еразъм към Програмата за учене през целия живот за организиране на интензивен подготвителен курс по български език за чуждестранни Еразъм студенти.
Студенти от Германия, Полша, Унгария, Чехия, Белгия, Турция и Португалия ще се обучават по 6-7 часа дневно в продължение на 1 месец. Програмата предвижда запознаване с българския национален бит и култура, с исторически и природни забележителности в Бургаския регион, посещение на редица културни прояви.

Проектът стартира на 27 август. Официалното откриване на курса е на 27 август от 10.00 часа в зала 215 на БСУ. На откриването ще присъства и Боряна Клинкова, която е първата Еразъм студентка на БСУ. Във връзка с честванията на 25-та годишнина на програма „Еразъм“ в Европа тази година, Боряна Клинкова бе избрана от Европейската комисия за Еразъм посланик на студентите от България. Тя е възпитаничка на Бургаския свободен университет, завършила през 2002 г. специалност „Приложна лингвистика“.
На Националната конференция в София на тема „25 години Еразъм в Европа, 15 години Еразъм в България” Боряна Клинкова представи своята лична Еразъм история. Тя участва и в организираните прояви от Европейската комисия в Брюксел и в Копенхаген. В момента Боряна работи като координатор по Еразъм и други програми като Фулбрайт и ДААД в германски университет. Годишно помага на около 1000 студенти да осъществят мобилност с цел обучение в чужбина. Съпругът й също е Еразъм студент на БСУ, с който се запознава по време на обучението си в Германия.

Бургаският свободен университет работи по програма Еразъм от 2002 година. Има подписани договори и изпраща студенти и преподаватели в над 20 университета от: Португалия; Шотландия; Полша; Германия; Испания; Франция; Гърция и др. Студентите от БСУ, завършили първата година от следването си, могат да осъществят период на обучение между 3 и 12 месеца в друга европейска държава. Желаещите преминават през вътрешна селекция в БСУ. Студентската мобилност с цел обучение по програма Еразъм осигурява финансиране на периода на мобилността, освобождаване от академични такси в приемащия университет, интензивни езикови курсове, академично признаване на резултатите от обучението по време на Еразъм мобилността.


Подобни публикации