30

яну

ribbon

Студенти гневни от вдигането на таксите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

С 8% се увеличават семестриалните такси в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Това реши днес Академичният съвет на висшето училище. Недоволни от решението на управленския орган, студенти от Историческия факултет протестираха в отворено писмо до медиите.

Според председателя на Студентския съвет към ИФ Ивайло Динев, цитиран от news.bg, причините за увеличаване на студентските такси в последните години са едни и съши – Софийският университет няма достатъчно средства и недостигащите се формират именно чрез вдигане на студентските такси.
„Ние сме против, когато университетът има нужда от допълнително финансиране на гърба на студентите. Ние сме за качествено образование, но защо трябва да бъде то прикрепено към по-високите такси?”, недоумява Ивайло Динев.
Според него, след като университетът е държавен и студентите учат държавна поръчка, се очаква и държавата да осигурява средства. В същото време обаче студентските такси се вдигат все повече, категоричен е той.
Стана ясно, че на самото заседание, освен представители на студентския и академичния съвети са присъствали и много студенти, които са подкрепили позицията на Историческия факултет. След като аргументите им обаче са били отхвърлени, всички дружно са напуснали заседанието в знак на протест.


Подобни публикации