30

авг

ribbon

Студентите у нас са взели кредити за 20 милиона

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Системата за студентско кредитиране започва да работи, обяви министърът на образованието Сергей Игнатов по време на пресконференция в МОМН. Той подписа договор с Алианц Банк България за кредитиране на студенти. Условията за студентски и докторантски заеми у нас са добри, коментира министърът, отчитайки тенденцията на повишен интерес.

4 825 студенти са взели кредити за над 20 млн. лв. за миналата година. Повечето от тях са от частни университети, коментира министър Игнатов и допълни, че причината за това не са по-високите такси там, а по-различната нагласа на студентите.

„В България в тези тежки години полагаме добра основа”, убеден е Игнатов. По думите му, това е доста добър инструмент. Образователният министър подчерта, че вярва, че в близките години младите хора, които взимат кредити, ще се увеличат. Според него студентското кредитиране разширява възможностите за равен достъп до образование и дава равен старт на младите хора. Образователният министър обясни, че ще се обсъждат и възможности за разширяване на студентското кредитиране. По този начин ще се ограничи изтичането на наши студенти в чужбина, тъй като младите хора ще гледат по-отговорно на образованието си, ако вземат студентски кредити, поясни той.


Подобни публикации