29

яну

ribbon

Студентите скочиха срещу дискриминация в Закона за кредитирането

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Студентите се надигат срещу дискриминация в кредитирането, записана в Закона за студентското кредитиране. Според разпоредбитепреминаващите задочна, дистанционна или вечерна форма на обучение ще трябва да погасяват предсрочно изтеглените за следването им кредити, тъй като те имали възможност да работят. Националното представителство на студентските съвети е изпратило писмо до парламента с искане право на кредит вече да имат и задочниците.

Те предлагат, ако младежите не успеят да запишат семестър, да не им се отпуска следващият транш от кредита. Ако не запишат втори семестър, заемът става изискуем предсрочно.
До момента са отпуснати 10 400 кредита на стойност 48 милиона лева. Държавата догодина удвоява гаранцията си по тях и тя става 80 милиона лева.
„Предлагаме чрез промяна във внесения вече законопроект да се осъществи изменение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти в насока на предоставяне на правото на ползване на студентски кредит, съгласно ЗКСД, на студенти в задочна, вечерна или дистанционна форма“, пишат студенти до депутатите, тъй като според тях в случая става въпрос за дискриминация.
„Студентите нямат по-големи или по-малки потребности от студентски кредит на база формата си на обучение. Това, че един студент се обучава дистанционно, не значи, че същият има определени нива на доходи или такава заетост, че необходимостта от достъп до студентски кредит да бъде по-малка от тази необходимост при студент в редовна форма на обучение.”, завършват те.


Подобни публикации