12

май

ribbon

Студентите от СУ победиха в олимпиадата по програмиране

23 отбора от 12 университета се състезаваха в БСУ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

При голям интерес и много активно участие премина в Бургаския свободен университет XXIV Студентска олимпиада по програмиране. В нея взеха участие общо 23 отбора от дванадесет висши училища – Техническите университети в Габрово, София и Варна, Софийския университет, Нов български университет, Шуменски университет, Варненски свободен университет, Русенски университет, Икономически университет – Варна, Американски университет в България, Великотърновски университет, Бургаски свободен университет. В състезанието се включиха и ученици от бургаските училища, макар и извън класирането.

За пет часа отборите трябваше да се справят с единадесет задачи, по традиция предложени от различните висши училища. Най-добре се представи първият отбор на Софийския университет в състав Владислав Харалампиев, Никола Таушанов и Даниел Балчев, воден от доц. д-р Красимир Манев. Студентите успяха да решат десет от поставените единадесет задачи, като за първи път в историята на надпреварата нито един отбор не успява да се справи с всички задания.
На второ място се наредиха състезателите от първия отбор на НБУ, с ръководител доц. д-р Николай Киров, а третото място заеха възпитаниците на доц. д-р Валентин Бакоев от Великотърновския университет. Вторият отбор на БСУ се представи най-успешно от домакините, като зае място в “златната среда” на класирането.

“Състезанието беше много трудно, задачите никак не бяха лесни, затова дори успешното решаване макар и на само една задача, вече си е постижение.”, заяви доайенът на студентските олимпиади по програмиране доц. д-р Красимир Манев. Пред участниците той подчерта, че софтуерната индустрия е най-перспективната част от икономиката и всяка “умна” държава трябва да подпомага активно нейното развитие.

Най-добре класиралите се отбори получиха почетни грамоти и подаръци от спонсорите на олимпиадата “Мусала софт” и “Телериг”. Следващото, двадесет и пето по ред издание на състезанието, ще бъде домакинствано от Софийския университет.


Подобни публикации