5

мар

ribbon

“Сименс” дари апаратура на университет “Златаров”

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Официално бе открита днес нова лаборатория в бургаския университет “Проф. д-р Ас. Златаров”. Тя е създадена с помощта на “Сименс-България”, специално за случая пристигна главният изпълнителен директор на фирмата Боряна Манолова.

Безвъзмезден дар от компанията са основно пет супермодерни програмируеми контролери от последно поколение, датиращо от декември 2012 г. Те се използват в автоматизацията на процесите в индустриалното производство. Общата стойност на дарението е 23 500 лв.

“В тази лаборатория ще бъдат обучавани бъдещите инженери от университета и тя ще им бъде много полезна. Техниката е много актуална – с такава се управляват, например, топлоелектрическите централи в Маришкия басейн.”, подчертава доц. д-р Евдокия Сотирова, ръководител на катедра ”Компютърни и информационни технологии” на Факултета по природни науки.

„Лабораторията по автоматизация е дългосрочна инвестиция в образованието на студентите, което ще им предостави практическа подготовка за професионална им реализация. От името на академичното ръководство и лично от мое име, благодарим на бизнеса за подкрепата във висшето образование”, заяви ректорът на висшето училище проф. дтн Петко Петков.

 


Подобни публикации