19

окт

ribbon

Ректорите обмислят протести

Университетите си искат парите за новоприетите студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Съветът на ректорите е готов да организира протести, ако не бъдат отпуснати 24 милиона лева за новоприетите студенти. Ð’ декларация, изготвена съвместно със синдикат “Висше образование” към КНСБ, се посочва, че е необходимо да бъдат осигурени допълнителни пари за издръжката на студенти в инженерните и аграрните направления, както и средства за научна дейност. Финансовите искания на университетите възлизат на 59 милиона лева.

Председателят на синдиката “Висше образование” към КНСБ доц. Лиляна Вълчева заяви, че ще сезират Конституционния съд за нарушаване закона за висше образование, ако не получат исканите средства, съобщи БНР.

«За първи път държавата не дава пари за обучение на новоприетите 15 хиляди и 800 студенти. Това не се е случвало никога, затова ние ще потърсим съдебни процедури по отмяна на бюджета в частта “Висше образование и наука”, ще занимаваме Конституционния съд за пореден път с кризата, която е настъпила във висшето образование.», заяви тя.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов обаче изрази скептицизъм по отношение на исканите допълнително 24 милиона лева към бюджета за висше образование за следващата година.


Подобни публикации