28

сеп

ribbon

Раздутият прием на паралелки компрометирал целодневното обучение

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Незабавно да се отмени в Наредба №7 за определяне на броя на децата в група и учениците в паралелка и да има възможност за завишаване на броя на учениците по класове. Това е основното искане на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, които са притеснени за целодневното обучение на децата от началния курс.

Сега действащата нормативна база освобождава от отговорност общините и министерството и това прави невъзможни следобедните занимания в много училища. Броят на училищата и тази година е голям, но при ненамеса от страна на държавата и общините, следващата година над 50% няма да имат целодневно обучение, пише в писмо до медиите председателят на синдиката Юлиян Петров.

Неправилно и порочно е оставянето на отговорността за целодневната организация на учебно-възпитателния процес единствено на училищните директори, защото публична тайна е, че стаите и сградите в много учебни заведения не стигат дори и при двусменен режим на обучение, а грижата на директорите се свежда само до това да привлекат повече ученици заради единния разходен стандарт от финансови средства. Ако се изпълни европейската директива за преминаване на задължителна едносменна организация на учебния процес, то училищата с целодневно ще станат по – малко от другите.

В Синдикат „Образование“ има информация за много паралелки в първи клас с над 22 ученици, въпреки договореността между социалните партньори – тази година това да не се случва, защото води до лошо качество на образование. В момента има два варианта за излизане от тази криза: или големите общини да започнат да строят по минимум четири училища на година, или да се намесят категорично заедно с Министерството на образованието, младежта и науката в справедливото разпределение на учениците в сега съществуващата база.

Сега само препоръка на общините е ученикът да бъде насочен към най – близкото училище или детска градина. Синдикалистите предлагат общините да ограничат създаването на паралелки в начален и прогимназиален етап, ако училището не е осъществило задължителната целодневна организация на паралелките в начален етап.
Те искат да има административно наказание от министерството за директори, които не са създали условия за задължителното целодневно обучение, с прием на паралелки над възможностите на училището.


Подобни публикации