5

ное

ribbon

Първият бургаски университет празнува полвинвековен юбилей

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Тържествата по повод 50-годишнината от създаването на бургаския университет “Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” започнаха днес с откриването на обновения паметник на неговия патрон. Първото бургаско висше училище е създадено през 1963 г. като Висш химико-технологичен институт, подготвящ кадри за нуждите на Нефтохим и на различни химически заводи в България.
През 50-годишната история на университета в него са се изучавали студенти от 40 националности, представители на всички контененти, припомни ректорът на университета проф. дтн Петко Петков, който към момента е единственият действащ професор по нефта у нас.

Според него и днес чуждестранният интерес към специалностите в университета е много голям, но в последните години все повече студенти се отказват, защото не могат да си изкарат визи. За съжаление такава е държавната политика.
Според проф. Петков в учебното заведение в момента има уникални специалности, които липсват на други места в България. Такава била специалността „Технология за нефта“, която предизвиквала и голям международен интерес. Преди години тя е възникнала в Софийски университет, но в момента се изучава само в Бургас.
„Имаме голям наплив от страните, които добиват нефт, но нямат развито образование в тази област. Много трудно обаче се издават визи на гражданите от тези страни и това е причината в национален мащаб те да бъдат по-малко“ заяви ректорът на университета.


Подобни публикации