17

фев

ribbon

Просветният министър се възхити от БСУ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Познавам Бургаския свободен университет само от снимки. Но когато днес го разгледах отвътре, си помислих, че съм в друга държава!“ Това заяви академик Стефан Воденичаров, министър на младежта, образованието и науката при днешното си посещение в бургаското висше училище. „Удивен съм и се прекланям пред Вашите постижения! Вие, уважаеми колеги, сте прекрасен пример за бъдещето на висшето образование в България“, допълни академик Воденичаров.

Според него България може да бъде прекрасен и успешен център за обучение в областта на висшето образование в международен мащаб, но само тогава, когато условията и потенциалът станат толкова привлекателни, колкото е БСУ.
По думите на миситъра в скоро време ще бъдат сключени споразумения и договори за сътрудничество във висшето образование с Виетнам, Казахстан, Аман.
„България трябва да има ясна национална политика за висше образование, да излезе на външния пазар с определена обща стратегия и точно определени правила.“, заяви още акад. Воденичаров.

БСУ е първият университет, който министърът посещава в своя мандат. Той бе придружаван от акад. Никола Съботинов, член на настоятетелството на БАН, кмета на община Бургас Димитър Николов, парламентарния секретар Д. Маноилов, зам.-кмета Йорданка Ананиева, зам.-областния управител доц. д-р Севдалина Тороманова, началника на Регионалния инспекторат инж. Виолета Илиева.

Ректорът на БСУ проф. д-р Васил Янков запозна министъра със становището на академичното ръководство относно създаване на единна държавна политика във висшето образование, както и с проблема, засягащ липсата на контрол по отношение на частните висши училища.
Ректорът подчерта още доброто сътрудничеството между университета и БАН, перспективите за по-нататъшна съвместна работа в рамките на създадения Академичен център в Бургас.
В знак на уважение и с пожелание за бъдеща съвместна дейност проф. Янков удостои министър Воденичаров и члена на настоятелството на БАН акад Съботинов с юбилейния плакет „20 години БСУ”.
Акад.Воденичаров от своя страна удостои проф. Янков с почетния знак на Министерството на образованието, младежта и науката за особени заслуги и по-нататъшна успешна дейност като ректор на Бургаския свободен университет, един от най-успешните иавторитетни университети в България.

 

Преди визитата си в БСУ, новият просветен министър направи символична първа копка на строящия се спортен корпус на Френската и Математическата гимназия в Бургас.


Подобни публикации