21

фев

ribbon

ПМГ-Бургас на протест срещу новия просветен закон

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Учители и родители на възпитаници на Природоматематическа гимназия «Академик Никола Обрешков» в Бургас се присъединиха към подписката срещу промени, залегнали в новия проект на Закон за предучилищното и училищно образование. Те са убедени, че чрез измененията ще бъдат закрити паралелките от 5-ти до 7-ми клас в математическите гимназии. Ð’ протеста участват педагози и родители на ученици и от СМГ „ Паисий Хилендарски” – София, МГ „ Петър Берон” – Варна, ОМГ „ Акад. Кирил Попов” – Пловдив, ПМГ „ Нанчо Попович” – Шумен, гимназиите в Плевен, Монтана, Кюстендил, Ямбол и други. Според проекта не се предвижда да има отделни училища от пети до 12-и клас, каквито са в момента математическите гимназии.

«Като родители и граждани искаме да демонстрираме нашата категорична позиция против унищожаване на най-ценното ядро, на най-достойните центрове на знание, на най-добрите постижения в съвременното българско образование», пишат несъгласните с промените. Според тях проектозаконът трябва да се промени така че математическите гимназии да се третират като специализирани училища и тази промяна да бъде заложена в закона. Те настояват и да се разреши приемът след 4-ти клас в математическите гимназии.
Педагозите и родители припомнят, че още преди година Сдружението на директорите на математически гимназии е предупредило обществеността за готвените промени, но очевидно становището на специалистите не е било взето предвид, а мотиви и аргументи за взетото решение няма. Не са посочени и конкретни ползи върху развитието на образователната система.
Те са категорични, че приемът след четвърти клас в математическите гимназии трябва да се запази, защото позволява развитието на таланта на деца с доказани интереси и възможности в областта на математиката.
Практиката е доказала, че математическото мислене се развива и формира от ранна възраст и изпуснатите години за специализирано обучение от пети до седми клас трудно могат да се наваксат впоследствие.
Петицията, която съдържа конкретни предложения за промяна на текстове в проектозакона, мотивите към тях и примери за безбройните успехи на младите математици, ще бъде внесена в МОМН, Министерски съвет, Парламента и Президентството.


Подобни публикации