28

фев

ribbon

ОУ “В. Априлов” – Бургас пое курс към дистанционното обучение

16 педагози ще бъдат обучени в работа с платформата Мудъл

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

За първи път в Бургас стартира масов квалификационен курс за учители в работа с електронната платформа за дистанционно обучение Мудъл /Moodle/. Инициативата е на Основно училище “Васил Априлов”, 16 педагози от което ще се научат не само да използват пълноценно платформата, но и още по време на курса ще създадат първите учебни материали за своите възпитаници.

“Това е първият подобен квалификационен курс, който правим. В университета отдавна използваме Мудъл, но за първи път обучаваме педагози от основно училище.”, казва главен асистент Димитър Минчев от Центъра по информатика и компютърни науки на Бургаския свободен университет, който води курса. Висшето училище е единствената институция в Бургас, сертифицирана за обучение в Мудъл.

“Тази форма на обучение е много атрактивна за учениците. При това не само за по-големите, но дори и за тези от началния курс. Колегите не само ще могат да създават обучителни материали, но и да проверяват знанията на децата, да контактуват с педагози по други дисциплини и пр.,  т.е. Мудъл е своеобразна виртуална класна стая. В нея учителят може да е лектор, но могат да се обособяват групи ученици, които да контактуват помежду си. При това в нея могат да влизат и гости – примерно родители, които да видят какво учат децата им-”, посочва Марияна Стефанова, директор на ОУ “Васил Априлов”.

По време на курса ще бъдат подготвени както лекционни материали по основните учебни дисциплини, така и тестове за самоподготовка, примерни изпитни тестове и други. Обучението ще се провежда в събота и неделя и е с продължителност 20 учебни часа. Успешно завършилите го ще получат сертификат с държавен печат, какъвто има право да издава БСУ. “Начинанието е финансирано изцяло от училищния бюджет. За обучението на учителите винаги ще намираме средства.”, заяви при откриването на курса Стефанова.

Обучението в Мудъл се провежда в най-съвременния училищен компютърен кабинет в Бургас. Той бе официално открит в ОУ “Васил Априлов” в началото на октомври миналата година. С новата компютърна система учениците работят в защитена и контролирана среда. Тя представлява централизирано управление на терминалите от учителя, както и контрол на процеса на обучение. Пред работните места има само монитор, клавиатура и мишка. Задачите се подават от основния компютър, на който работи учителят. Кабинетът разполага и с интерактивна дъска – едновременно екран и монитор. Тя позволява – например – урокът да бъде запаметен и след час автоматично да бъде преподаден.


Подобни публикации