25

ное

ribbon

Отличиха в Украйна бургаски учен

Проф. дтн Петко Петков бе обявен за Доктор хонорис кауза на технологичния университет в Черкаси

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

За Почетен доктор на Държавния технологичен университет в украинския град Черкаси бе обявен ректорът на бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров” – проф. дтн Петко Петков. Отличието му бе връчено от ректора на ЧДТУ проф. Юрий Лег на специална церемония във висшето училище в рамките на тържествата 50-тата годишнина на черкаския университет, а мотивите за отличието са активната научна и творческа дейност на бургаския учен и приносът му за развитие на науката.

Основните изследвания на проф. дтн Петков са в области, свързани с подобряване експлоатационните свойства на гориво-смазочните материали чрез съвременни технологични процеси за тяхното получаване и чрез използване на различни присадки. Под неговото ръководство са разработени и успешно защитени 16 дисертации за получаване на научната степен „доктор”.

Проф. д.т.н Петков работи с екип, чиито членове  са  създадени от неговата школа специалисти.   Ползва се с голям авторитет в страната и в чужбина. Ректорът беше отличен от Международния биографичен център на Кембридж, Англия, като Международен възпитател за изключителен принос в обучението по химия.

Черкаският държавен технологичен университет е заслужил почетно място и престиж сред университетската общност на Украйна. В началото на своя исторически път университетът е бил филиал на киевски инженерно-политехнически институт.

В своето 50 годишното развитие ЧДТУ е спечелил заслужен авторитет на качествено и предпочитано от младите хора учебно заведение. Днес в него се обучават над 7 000 студенти в осем факултета.


Подобни публикации