10

ное

ribbon

Невръстни бургаски програмисти се представиха чудесно на първото си състезание

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Най-малките програмисти – възпитаници на Академията за таланти по програмиране на Бургаския свободен университет и Telerik Kids Academy се представиха чудесно на първото си национално състезание, проведено онлайн днес.

За три часа черидесетимата бъдещи IT-корифеи от четвърти до седми клас на различни бургаски училища трябваше да се справят с по три задачи, подбрани за различните възрастови групи. Техни конкуренти бяха връстниците им от различни градове на страната, които също мечтаят да станат програмисти като пораснат.
“На практика нашите малки курсисти се състезаваха с деца, които вече са се занимавал с програмиране поне по две-три години. Това е така, защото Академията в Бургас е от началото на месец октомври. Задачите също не бяха лесни, особено за щестокласниците – нивото на трудност в тази възрастова група беше почти като за студенти. Но въпреки това представянето им бе повече от добро, което може само да ни радва.”, подчерта главен асистент Димитър Минчев, който – заедно с Антон Калчев от страна на Telerik – е ментор на невръстните състезатели.
Сред бургазлийчетата, получили максималните 300 точки в класирането са четвъртокласникът Алекс Желязков от Начално базово училище, петокласниците Стефан Георгиев и Петър Чонтов от Природоматематическата гимназия, а с най-висок резултат сред шестокласниците от Академията има Орлин Кучумбов, също възпитаник на ПМГ.

Целта на Академията по програмиране е учениците да получат допълнително обучение по информатика, да развият своето логическо мислене и да придобият нови знания, да се научат на компютърно програмиране без да са програмирали досега, да се готвят за национални и за международни състезания, да се борят за медали и награди от официални турнири по информатика и в крайна сметка да получат по-добри възможности за висше образование и професионална реализация.


Подобни публикации