8

окт

ribbon

Министър и кмет обещаха високи заплати на бургаските учители

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Заплатите на бургаските учители ще бъдат едни от най-високите в страната. Това съобщи кметът Димитър Николов по време на откриването на обновената детска градина №14 в к-с „Изгрев”, в присъствието на просветния министър Сергей Игнатов. Очакванията на министерството са при близо 3 милиарда бюджет в сектора за 2013 г. заплатите на учителите да скочат с 5%. За Бургас процентът ще бъде по-висок, тъй като общината дофинансира доста училища.

“В бюджета на министерството 62-63 милиона лева се дават допълнително, които трябва да увеличат стандарта за издръжка на ученика, което се отразява на заплащането на учителите. За да стане това, трябва да се договорим със социалните партньори и аз като министър да направя нова наредба за минималната работна заплата, защото министърът не определя заплатата, но се договаряме колко трябва да бъде минималната и от 1 януари ще има увеличение на заплатата.
Обаче увеличението на заплатите зависи не централно, а от това как се определя всяко училище, защото те имат делегирани бюджети и от това как кметствата управляват общината и как се грижат за училищата, така че на различни места ще бъде различно”, обясни министър Игнатов


Подобни публикации