28

дек

ribbon

Малките ще учат по цял ден

За шофьорска книжка – минимум завършен 10-ти клас

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Учениците до седми клас ще ходят по цял ден на училище. Промяната е записана в последния вариант на новия законопроект за училищното образование и трябва да влезе от учебната 2011/2012 г. Това ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители. През тази година беше въведена целодневната организация на обучението за първи клас.

В законопроекта изрично е записано, че 10-и клас става задължителен и без него не може да се получи шофьорска книжка. Другата промяна е, че се разписва правото на родителите чрез училищното настоятелство да одобряват учебниците по различните предмети.

180 млн. лева са вече договорени от еврофондовете за старта на ученето през целия ден. Парите ще бъдат дадени първоначално на 700 училища, в които има около 136 000 ученици. Това са предимно учебни заведения в по-малките населени места. Обучението ще бъде разделено на два модула. Ð’ първия са си редовните часове, а във втория – занятия за самоподготовка, игри и участие в извънкласни дейности.

За учениците ще има осигурено столово хранене, платено от държавата. Сега това е направено за първокласниците, за които то е безплатно. Училищата ще получат средства за преоборудване на материалната си база.

За училищата, които са на две смени, директорите ще трябва да направят и допълнителна организация на учебния процес. Този проблем засяга най-вече гимназиите в големите градове. За част от бургаските средни училища целодневното обучение, при това на всички класове, е просто невъзможно заради претоварената сградна база.


Подобни публикации