19

окт

ribbon

И първолаците със затлъстяване

Всеки пети ученик е с наднормено тегло

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

30,6% от първолаците са с наднормено тегло, сочи проучване в рамките на Европейска инициатива за наблюдение на затлъстяването при децата. 17% от децата с наднормено тегло са със свръхтегло и 13,6% – със затлъстяване.

За сравнение с данни от национално представително проучване на храненето сред учениците, проведено през 1998 година, в същата възрастова група с наднормено тегло са били 23,3 % от децата (на 7-8-годишна възраст), като от тях 16,1% са със свръхтегло и 7,2% със затлъстяване.

Данните от изследване на хранителния прием и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 година, показват, че при учениците между 7 и 18 години с наднормено тегло са 20% от децата, от които една четвърт са със затлъстяване.

Данните бяха оповестени по време на пресконференция в Информационния център на ЕС по повод традиционния празник, посветен на Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца – 21 октомври.

Празникът се провежда за четвърта поредна година, а данните в проучването са на Националния център по опазване на общественото здраве при Министерството на здравеопазването.


Подобни публикации