26

апр

ribbon

Италианският посланик открива изложба в Бургас

Н.Пр. Стефано Бенацо ще гостува на Гимназията за романски езици

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Изложба под наслов “Толерантността: пътеводна светлина във вярата и живота” ще открие на 2 май в Бургас посланикът на Република Италия у нас Н. Пр. Стефано Бенацо. Експозицията представя модели на къщи, църкви, синагоги и джамии от четирите краища на Европа – от България, Румъния и Италия до Норвегия, Франция и Русия. Те са дело както на самия посланик, така и на българските артисти Пламен Игнатов, Вихрен Михайлов и Тодор Нанчев.

Изложбата има за цел да представи толерантността като висша ценност в съвременното общество. “Искаме да покажем толерантността – била тя етническа, религиозна или езикова, която тук не е теоретична идея, нито се прилага според някакъв едикт. Тя е реална, искрена. България носи толерантността си в своята ДНК, превърнала се е в древна и солидна традиция, вкоренена в нейната сложна история”, категоричен е дипломатът.
В рамките на визитата си в Бургас посланикът ще бъде и специален гост на Гимназията за романски езици “Г. Ст. Раковски”, където се изучава и езика на Данте. Н. Пр. Стефано Бенацо ще разговаря с учители и ученици и ще награди победителя в конкурса за есе на тема “Толерантност”. Възпитаници на гимназията пък ще го запознаят с резултатите от проекта “Европейската идентичност в културното наследство на Европа”.


Подобни публикации