19

ное

ribbon

Игнатовото ведомство се чуди как да отреже ваканциите

Намерението е под предлог “по-пълноценна” почивка на децата

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Работна група от ученици, учители и родители ще трябва да прегледат сегашния график на учебната година и да решат какви ваканции да имат децата и кога да започва учебната година, планира просветното министерство.

От ведомството на Игнатов смятат, че с подготвения нов закон за училищното образование трябва да се преосмисли и подреждането на неучебните седмици. За тази учебна година обаче графикът е утвърден и няма да има промяна.

Учениците, които ще участват в работната група, сформирана от МОМН, имат за задача до 15 декември да направят анализ на ваканциите и учебното време във всички държави от ЕС. През лятото от ведомството наченаха обществено обсъждане на евентуално намаляване на лятната ваканция. Идеята за съкращаване на дългата лятна ваканция е да се разпределят почивните дни през учебната година, за да си почиват децата по-пълноценно.

Въпросът с ваканциите и началото на учебната година се повдига от време на време, но досега нито един министър не е посмял да въведе кардинални промени в графика. Учебната година у нас е с най-малка продължителност на реалното учебно време в сравнение с другите европейски държави. В Германия, например, децата имат едва месец лятна ваканция, а през останалото време ходят на училище. В същото време натоварването като общ брой часове е съпоставимо.

В Русия пък на всеки шест учебни седмици децата имат по една седмица ваканция.


Подобни публикации