25

сеп

ribbon

ДПС настоява за задължителен майчин език

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

ДПС ще оттегли своите представители от парламентарната комисия по образование в знак на протест, ако в закона за училищното и предучилищното образование се запази сегашната формулировка за изучаването на майчин език, която според партията е дискриминационна. Това заяви във вторник заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от Медипул.

“В досега действащите норми в учебния план за общообразователния минимум има гаранция за минимум 3 часа изучаване на майчин език под формата на избираем предмет. Тази законова гаранция отпада, вместо това решаването на проблема ще зависи от личната воля и от благоволението на образователния министър, независимо как ще се казва той”, коментира Местан.

Ð’ сегашните текстове на проектозакона се посочва, че учениците, за които българският език не е майчин имат право да изучават майчиния си език като за целта трябва да им се създадат условия. И в сега действащия Закон за народната просвета се посочва, че учениците имат право да учат майчин език при условия и по ред, определени от министъра на образованието – Ñ‚.е. с подзаконов нормативен акт. А новите учебни планове и програми за изучаването на майчин език все още не са представени от образователното министерство. От ДПС обаче искат в новия закон изрично да се запише текст, че майчиният език се изучава задължително по 4 часа седмично.

Министърът на образованието Сергей Игнатов вече заяви, че майчиният език ще продължи да се изучава, както сега – по три-четири часа седмично като свободноизбираема и задължителноизбираема подготовка. Според него нападките на ДПС са предизборни, но не е в интерес на избирателите на ДПС представителите на партията да напуснат образователната комисия.

Според Местан броят на изучаващите майчин език деца е намалял за последните 10 години от 57 хиляди на 10 хиляди и причината е в лошата организация.


Подобни публикации