22

ное

ribbon

Диабетици се информираха за неврополипатията

Медицинският колеж десета година е партньор на болните от диабет

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Пореден информационен ден, посветен на диабетната полиневропатия организираха сдружение “Диабетни грижи” и Медицинският колеж на университет “Проф. д-р Асен Златаров”. В него взеха участие петдесет диабетно болни от Бургас, Средец и Карнобат, преподаватели и студенти от колежа.

Сътрудничеството между двете институции датира вече от десет години. Поредната проява бе посветена на диабетната полиневропатия. В презентация д-р Казакова от Пловдив разясни различни аспекти на заболяването и начините за неговата превенция.
Студенти – рехабилитатори демонстрираха на диабетно болните как в домашни условия да се грижат профилактично в това отношение. Бъдещите специалисти започват обучаваща програма за пациенти на тема “Двигателен режим за първичната превенция”,
“Полиневропатията е заболяване на периферните нерви и което стига до гангрените и до инвалидизация. Радваме се, че сме партньори на медицинския колеж. И второ – че рехабилитаторите, които учат в момента и са нашите утрешни лечители, още в процеса на обучение получават информация за диабетната полиневропатия. И когато ние се обърнем към тях, виждаме едни знаещи млади хора, между нас се създава доверие.”, изрази удовлетворението си Радща Жекова, председател на сдружение “Диабетни грижи”.
Организацията разпространи анкетни карти, за да стане ясно доколко имат диабетиците информация за това заболяване и знаят ли с какво трябва да се лекуват.
В Бургаска област болните от диабет са над 15 700 човека.


Подобни публикации