12

фев

ribbon

Десетокласнички от Руската се пребориха за онлайн правата на младите българи

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Марияна Стоянова и Павлина Димитрова от Ð¥ г клас на Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ – Бургас предложиха и защитиха две от общо десетте основни положение в Хартата на онлайн правата на младите хора в България. Възпитаничките на Руската бяха единствените представители на Бургас сред десетте главни делегати от страната в първия по рода си младежки парламент, дебатирал и приел Хартата в Международния ден за безопасен Интернет.

„Беше много интересно, защото в Младежкия парламент участваха над 100 ученици от различни софийски училища, както и от Детския съвет към ДАЗД и SOS детски селища. Заседанието се проведе в Народното събрание – зала „Изток“, а гости бяха няколко депутати, представители на МОМН, агенцията за закрила на детето и други. Тук беше и Габриела Чех – регоинален представител на Фейсбук за България.“, казва Марияна.

Тя и Павлина стават делегати след гласуване във Фейсбук. Там всеки жеалещ излага вижданията си за съдържанието на Хартата на онлайн правата на българските младежи.
Предложението на Марияна става точка първа на Хартата: 1. ВЪЗМОЖНОСТИ: имам право да използвам възможностите на Мрежата, ако уважавам правата и достойнството на другите.
Точка три пък е на Павлина: 3. СОБСТВЕНО МНЕНИЕ: имам право да изразявам свободно мнение, ако не обиждам някого.

„Истината е, че се получи много оживена дискусия по съдържанието на Хартата, а по точното формулиране на всяка точка. Още повече, че дебатите се предаваха онлайн в около четиристотин училища в страната и оттам постъпваха допълнителни въпроси. Иначе порцедурите на гласуване и прегласуване, изказвания и пр. бяха по всички правила на парламентарния живот. “, подчертава Павлина.

Приетата Харта ще бъде обсъждана и прецизирана до следващия Ден за безопасен Интернет. Поставена е и задачата Хартата да бъде разгласена възможно най-широко, за да участват колкото може повече млади хора в нейното обсъждане. Към институциите и бизнеса пък е отправено искане да помислят как ще гарантират спазването на избраните 10 основни онлайн права.

Първият по рода си младежки парламент е организиран от Националния център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ със съдействието на парламентарната Комисия за образование, наука и по въпросите на децата младежта и спорта, с медийното бартньорство на Българска национална телевизия.


Подобни публикации