20

яну

ribbon

Дегендорф покани гимназисти да учат в Германия

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Бургаски ученици от професионалните гимназии по туризъм и по механоелектротехника и електроника могат да учат в Германия. Това съобщи областният управител на Дегендорф, Германия, Кристиан Бернрайтер на среща с кмета на града Димитър Николов.

Според немския гост демографският срив в Германия е започнал да се усеща. Местата във фирмите и в Професионалното училище в Дегендорф оставали незаети поради липса на достатъчно и добре подготвени кадри. Това предоставя възможност за обучение на бургаски младежи в квалифицирани специалисти, каза Бернрайтер.

След обучението тези от тях, които искат ще могат да останат да работят там, а тези които искат да се върнат ще имат модерно и актуално образование, което само ще бъде от полза на фирмите в региона. Обучението продължава 3 години и ще се заплаща от фирмите, които осигуряват практическото обучение. Условието, на което бургаските младежи от 2-те професионални гимназии трябва да отговарят е да владеят добре немски език, допълни Бернрайтер. Конкретните условия по изпълнение на проекта ще бъдат уточнени в допълнителни срещи между двете страни.

Поводът за визитата на немската делегация бе обсъждане на възможността за съвместно сътрудничество в сферата на професионалното обучение и образование на бургаски зрелостници в Дегендорф. Сред гостите от Бавария бяха още Удо Каро – директор на Федералната агенция по труда, Петер Мьолер – мениджър на Индустриално-търговската камара в Пасау, Отто Пьомер – представител на Занаятчийска камара в Бавария, Бартоломеус Загщетер – директор на Професионалното училище в Дегендорф и Ангела Залер – зам.-директор на Професионалното училище.

Професионалното училище в Дегендорф повече от 20 години поддържа партньорски връзки с Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.


Подобни публикации