21

май

ribbon

Двама зрелостници с хендс фри хванаха в Бургас

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Двама ученици, която са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература са били хванати с хендс фри от квесторите. Общо в областта явилите се на матурата по български са 3 600 ученика. Матурата се проведе в 30 училища в общо 275 зали, снабдени с видеонаблюдение, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието, информира радио Фокус.

Общов страната на първия държавен зрелостен изпит се явиха малко повече от 65 000 дванадесетокласници, отчете просветното министерство. те решаваха тест, в рамките на който трябваше да напишат и есе или интерпретативно съчинение върху откъс от “Под игото“ на Иван Вазов на тема “От здравия разум до поетическото безумие”.
За първи път и т.нар. национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература се проведе заедно с матурата в един ден. Около 59 000 кандидат-гимназисти трябваше да решат тест с 25 въпроса и да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа на Деян Енев “Бабата, която хранеше котките“.


Подобни публикации